Ο Θεός συγχωρεί, το Τέξας όχι
Η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ με 500 εκτελέσεις θανατοποινιτών από το 1982
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ . Κείμενο του Κωνσταντίνου Τσάβαλου. Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27
Ιουνίου 2013
Το Τέξας έγινε εδώ και λίγες ώρες η πρώτη
Πολιτεία των ΗΠΑ που έχει προβεί σε 500 εκτελέσεις θανατοποινιτών από την
επαναφορά της θανατικής ποινής το 1982 στη συγκεκριμένη Πολιτεία (και το 1976
στις ΗΠΑ). Η κατάδικος που εκτελέστηκε ήταν η 52χρονη Αφροαμερικανίδα Κίμπερλι Μακάρθι που είχε κριθεί ένοχη
για τη δολοφονία της 71χρονης γειτόνισσάς της Ντόροθι Μπουθ το 1997 και είχε καταδικαστεί το 2002 στην εσχάτη των
ποινών με θανατηφόρα ένεση. Ηταν η 17η εκτέλεση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των
πρώτων έξι μηνών του 2013, από τις οποίες οι οκτώ έγιναν στο Τέξας.
Την ώρα της εκτέλεσης της Μακάρθι, έξω από τη φυλακή είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες διαδηλωτές, πολέμιοι της θανατικής ποινής, που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τις εκτελέσεις» και «Ου φονεύσεις», αν και οι κάτοικοι του Τέξας φαίνεται ότι έχουν αντίθετη άποψη. Οπως δείχνει περσινή κοινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Τέξας και της εφημερίδας «Texas Tribune», το 73% των ερωτηθέντων κατοίκων της Πολιτείας είναι υπέρ της θανατικής ποινής και μόλις το 21% κατά.
Οπως φαίνεται λοιπόν, ο Θεός συγχωρεί, το Τέξας όμως όχι: ο αριθμός εκτελέσεων στο Τέξας ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό σε οποιαδήποτε άλλη αμερικανική Πολιτεία. Μάλιστα, ενώ άλλες Πολιτείες έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια τη βάρβαρη πρακτική θανατοποινιτών, στο Τέξας θανατώνεται με ένεση, αναλογικά, ένας τρόφιμος περίπου κάθε είκοσι ημέρες! Το 75% των εκτελέσεων στο Τέξας αφορά θανατοποινίτες αφροαμερικανικής ή λατινοαμερικανικής καταγωγής. Δεν είναι διόλου τυχαίο επίσης ότι στο σύνολο των ΗΠΑ οι θανατοποινίτες που έχουν εκτελεστεί από το 1976 υπολογίζονται σε 1.337, με το ένα τρίτο αυτών να έχει εκτελεστεί στο Τέξας, ενώ ακολουθεί η Πολιτεία της Βιρτζίνια με 110.
Στις ΗΠΑ η θανατική ποινή ισχύει σε 32 από τις 50 Πολιτείες. Πρόσφατα το Κονέκτικατ έγινε η 17η Πολιτεία που την κατάργησε, ενώ ακολούθησε πριν από λίγο καιρό το Μέριλαντ.
Το 65% των νέων θανατικών ποινών έχει επιβληθεί στο Τέξας, στην Καλιφόρνια, στη Φλόριδα και στην Αλαμπάμα, ενώ καμία εκτέλεση δεν σημειώθηκε το 2012 στην Αλαμπάμα, στην Τζόρτζια, στη Λουιζιάνα ή στο Μισούρι, τέσσερις πολύ συντηρητικές Πολιτείες όπου η πλειονότητα των κατοίκων τάσσεται υπέρ των εκτελέσεων. Ωστόσο μόνο εννέα από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν εκτελέσει έναν ή περισσότερους καταδικασθέντες σε θάνατο τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι σταδιακά μειώνεται η εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα.
Αυτή τη στιγμή η θανατική ποινή προβλέπεται από τον νόμο σε 58 κράτη του πλανήτη. Στον υπόλοιπο κόσμο, 97 χώρες την έχουν καταργήσει επισήμως, ενώ συνολικά 140 κράτη δεν έχουν προβεί σε εφαρμογή της την τελευταία δεκαετία ή την επιτρέπουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε περιόδους πολέμου.
Δυστυχώς, παρά την κατάργηση της ποινής στα περίπου δύο τρίτα της υφηλίου, η εσχάτη των ποινών παραμένει σε ισχύ στις πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το 2012 εκτελέστηκαν σε 21 χώρες τουλάχιστον 682 άνθρωποι, δύο περισσότεροι σε σύγκριση με το 2011.
Ωστόσο ο αριθμός των επισήμως καταγεγραμμένων περιπτώσεων δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που εκτελέστηκαν τη χρονιά που πέρασε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, η Κίνα καταλαμβάνει για άλλη μία χρονιά την πρώτη θέση στις εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο ανθρώπων, με την οργάνωση να κάνει μάλιστα λόγο για «χιλιάδες ανθρώπους, περισσότερους απ' ό,τι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Το γεγονός ότι οι εκτελέσεις στην Κίνα δεν εμφανίζονται από το 2009 στη στατιστική της Διεθνούς Αμνηστίας οφείλεται στο ότι θεωρούνται απόρρητες για λόγους ασφαλείας.
Στην αριθμητική της φρίκης το Ιράν (τουλάχιστον 314 εκτελέσεις), το Ιράκ (τουλάχιστον 129) και η Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 79) είναι τρεις χώρες όπου διεξάγονται τα τρία τέταρτα των γνωστών εκτελέσεων παγκοσμίως.
Ερωτήσεις για
πρακτική εξάσκηση.
1. Το κείμενο επικαλείται
κυρίως τη λογική του αναγνώστη. Δικαιολογήστε την απάντησή σας
2. Με
ποιο τρόπο αναπτύσσεται η όγδοη/προτελευταία παράγραφος; ( Όπως φαίνεται λοιπόν… η Πολιτεία της
Βιρτζίνια με 110.)
3. Να βρείτε τα αντώνυμα
και τα συνώνυμα των παρακάτω λέξεων : ένοχη, πολέμιοι, συγχωρεί, τυχαίο, κατάργησε,
πλειονότητα, μειώνεται, επιτρέπουν, περισσότεροι, ανταποκρίνεται.
4. Ποιο είναι το είδος του
κειμένου; Αιτιολογείστε την απάντησή σας.
5. Το κείμενο αναφέρεται σε
ένα κοινωνικό πρόβλημα των ΗΠΑ. Τι νομίζετε ότι φανερώνει η εφαρμογή του θεσμού
της θανατικής ποινής; Για ποιους λόγους
ισχύει; Θα μπορούσε να καταργηθεί; Αναπτύξτε τις απόψεις σας σχετικά με τα
παραπάνω ερωτήματα σε κείμενο που θα εκφωνηθεί στα πλαίσια των μαθητικών
εκλογών.(300-400 λέξεις)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου